زوال عقل چیست ؟ ؛ نشانه های زوال عقل | روش های جلوگیری از زوال عقل را بشناسید | خوراکیهایی که خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش میدهد
به گزارش روبرونیوز، زوال عقل فرسودگی اختلال مزمن و گاهی حاد فرایندهای روانی و زوال عصبی پیشرونده بوده که با تغییر شخصیت و موقعیت ناشناس و اختلال در حافظه و داوری و اندیشه همراه است. شایعترین آن زوال عقل سالخوردگی یا بیماری آلزایمر است؛ از دیگر عوامل ایجاد زوال عقل میتوان به سکته مغزی اشاره کرد.
زوال عقل عبارت است از تخریب پیشرونده کارکردهای شناختی که در زمینهای از هشیاری کامل بروز میکند؛ زوال عقل مجموعهای از علائم اختلالاتی در حافظه، توجه، تغییرات روانشناختی و مختل شدن فعالیتهای روزمره تظاهر میکند.
علائم بالینی زوال عقل چیست؟
مددکار اجتماعی با اشاره به علائم بالینی این بیماری گفت: بهطور کلی تشخیص زوال عقل پارکینسون بر اساس معاینه بالینی بیمار از جمله معاینه وضعیت روانی و اطلاعات به دست آمده از خانواده، دوستان و ... صورت میگیرد.
مهتاب چگینی با اشاره به خصوصیات مشترک بین انواع زوال عقل اظهار کرد: تغییرات در شخصیت افراد مبتلا به زوال عقل بهخصوص برای خانواده فرد ناراحتکننده است؛ خصوصیات شخصیتی فرد ممکن است در اثر زوال عقل تشدید شود.
وی افزود: فرد مبتلا به زوال عقل ممکن است درونگرا شود و اهمیتی بر تأثیر رفتار خود بر دیگران ندهد.
این مددکار اجتماعی همچنین بیان کرد: حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد بیماران مبتلابه زوال عقل دچار توهم میشوند و ۳۰ تا ۴۰ درصد آنها هذیان دارند که عمدتاً از نوع پارانویا گزند است که عمدتاً ماهیت نامنظم دارد.
چگینی با بیان اینکه افسردگی و اضطراب تقریباً در ۴۰ تا ۵۰ درصد بیماران مبتلا به زوال عقل نشانه عمدهای به حساب میآید ادامه داد: بیماران مبتلا به روانپریشی همچنین ممکن است بدون عامل برانگیزاننده آشکار خنده یا گریه بیمارگونه از خود نشان دهند.
علت بیماری زوال عقل چیست؟
وی با اشاره به تغییرات شناختی این افراد گفت: در بیماران مبتلا به زوال عقل علاوه بر زبان پریشی، کردارپریشی و ادراکپریشی شایع است؛ حملات تشنجی، تظاهرات عصبی غیرمعمول، رفلکسهای ابتدایی مانند چنگ زدن و مکیدن نیز در اینگونه افراد مشاهده میشود.
این مددکار اجتماعی همچنین یادآور شد: توانایی بیماران مبتلا به زوال عقل در نگرش انتزاعی کاهش مییابد.
چگینی با اشاره به علت بیماری زوال عقل، ژنهای چندگانه را یکی از موارد تأثیرگذار در این بیماری برشمرد و اظهار کرد: در یک مطالعه مشخص شد که افرادی که یک نسخه از ژن چندگانه را دارند ۳ برابر بیش از کسانی که فاقد این ژن هستند دچار بیماری آلزایمر میشوند.
وی نوروپاتولوژی را یکی دیگر از علل بیماری زوال عقل عنوان کرد و ادامه داد: یافتههای میکروسکوپیک کلاسیک نیز از بین رفتن نورونها وجود پلاکهای پیری و از بین رفتن سیناپسها را نشان میدهد.
این مددکار اجتماعی تصریح کرد: مسمومیت با آلومینیوم یکی دیگر از عواملی است که میتواند باعث زوال عقل شود؛ سطح بالای آلومینیوم در مغز برخی از بیماران مبتلا به آلزایمر یافت شده است؛ اما این موضوع یک عامل سببی عمده بهحساب نمیآید.
چگینی گفت: پیامرسانهای عصبی بیش از همه در بیماری آلزایمر دخیل شناخته شدهاند، استیل کولین، نوراپی نفرین هستند که ظاهراً هردوی آنها در بیماران آلزایمری فعالیت کمتری دارند.
چطور از زوال عقل پیشگیری کنیم؟
وی با اشاره به راهکارهای پیشگیری زوال عقل گفت: مصرف گوشتهایی، چون قزلآلا با داشتن اسید چرب امگا ۳ خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش میدهد؛ مصرف سیب و زردچوبه در درمان و پیشگیری از بیماری آلزایمر مؤثر است.
این مددکار اجتماعی اظهار کرد: ورزشهای هوازی مانند دویدن یا کشیدن بدن مستقیماً شکلپذیری سیناپسها را با افزایش مصرف اکسیژن و تغییر ساختار و قابلیت سیناپس افزایش میدهد، در نتیجه با پشتیبانی از فرایند عصبزایی از زوال عقل در جمعیت میانسال جلوگیری میکند.
چگینی ادامه داد: مصرف رژیم غذایی مدیترانهای خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش میدهد؛ این رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، غلات، مقداری ماهی و مقدار کمی لبنیات و گوشت است.
زوال عقل چه درمانهای روانی-اجتماعی دارد؟
وی با اشاره به درمانهای روانی-اجتماعی افزود: مطالعات موردی روی رفتار درمان شناختی در بیماران دچار زوال عقل نشان دادهاند که چگونه یک رویکرد مبتنی بر فرد میتواند به تخفیف ترس از اینکه دیگران تشخیص را بفهمند به کاهش افت سریع تواناییها پرهیز از رفتار خجالتآور در جامعه و جلوگیری از حذف نقش بیمار در برنامهریزی مراقبتها کمککننده باشد.
این مددکار اجتماعی تصریح کرد: یکی از مشکلات اساسی در مورد افراد مبتلا به زوال عقل احساس ازخودگذشتگی مراقبت نسبت به بیمار است که منجر به احساس تنفر نسبت به خود و بیمار میشود.
این مددکار اجتماعی با بیان اینکه هیچ دارویی برای جلوگیری یا درمان زوال عقل وجود ندارد؛ خاطرنشان کرد: ممکن است از داروها برای درمان علائم رفتاری و شناختی استفاده شود و هیچ تأثیری در روند بیماری زمینهای ندارد.